Ukas ord og uttrykk - mammapoliti

Updated: Mar 15

A1


Hun er mamma til en gutt. Hun er mamma fordi hun har et barn. Mamma betyr mor.

en mamma - mammaen - mammaer - mammaene

ei mor - mora - mødre - mødreneHan er politimann. Han jobber i politiet. Han passer på oss.

et politi - politiet - politier - politiene


A2

Mammapolitiet er mødre som vet best. Spiser barna is på en hverdag? Det er ikke bra, sier mammapolitiet da, barn bør bare spise is på lørdager. Det er regelen. Mammapolitiet tenker, tror og synes mye om hva som er bra og dårlig for barn. Alle mødre møter eller er selv mammapolitiet en gang livet.


B1/B2

Mammapolitiet er ei gruppe mødre som ut fra et verdisyn kritiserer andre mødres handlinger og oppførsel. Det er ikke et kompliment å bli kalt mammapoliti. Synes du at svigermor blander seg litt vel mye inn i hvordan du oppdrar barna dine? Ja, da har du møtt mammapolitiet. Blir du irritert når barnas venner spiser middag hos dere og de ikke takker for maten? Tenker du i ditt stille sinn at de er dårlig oppdratt og at dine barn vet bedre? Da er det din tur til å leke mammapolitiet.


I tillegg til mammapolitiet, har vi vi også ammepolitiet. Å amme betyr å gi bryst til baby. I Norge er det stort fokus på at babyer skal ammes. Får man det ikke til eller ikke vil, kommer ammepolitiet på banen. Du må gjøre sånn og slik, sier ammepolitiet, for morsmelk er best for barna. Da er det lett å føle seg mislykket om man vil amme, men ikke får det til.


Det skal også nevnes at vi har et motepoliti og bunadpoliti her i landet som tar arbeidsoppgavene sin alvorlig. Motepolitiet arresterer folk i stygge klær og belærer om hva som kult og trendy. Bunadpolitiet dukker ofte opp i april måned med klare retningslinjer om hva som er akseptert når man har på seg bunad. Å gå med solbriller når man har på seg bunad? Nei, fnyser bunadpolitiet, det er ikke lov.


verdisyn - oppfatning av hvilke livsverdier som er grunnleggende

å blande seg inn - å ta del i, delta

å oppdra - oppfostre, undervise, lære opp til å bli et sosialt vesen

i stille sinn - tenke noe uten å si det høyt

å komme på banen - dukke opp, sette seg i bevegelse for å nærme seg noen

å nevne - si, fortelle

å belære - ta i skole, rettlede, undervise

en retningslinje - plan, prinsipp

å fnyse - puste kraftig ut gjennom nesa (som uttrykk for forakt eller sinne)


1,195 views0 comments

Recent Posts

See All