Ukas ord og uttrykk - ildsjel

A1


På bildet ser du ild. Den brenner. Ild har flammer. Flammene kan være store og små. Når noe slutter å brenne, sier vi at ilden slukner. Eller har sluknet. Da er det slutt på ilden.


en ild - ilden - ilder - ildene

en flamme - flammen - flammer - flammene

å brenne - brenner - brant - har brent

å slukne - slukner - slukna/sluknet - har slukna/har sluknetAlle har en sjel. Den er i oss, men vi kan ikke se den. Sjela gjør at vi kan tenke, føle og ønske. en/ei sjel - sjelen/sjela - sjeler - sjelene


A2

En ildsjel er en person som jobber hardt. En ildsjel føler sterk lidenskap for arbeidet sitt. En ildsjel brenner for en sak, et arbeid, en organisasjon, et mål. Vi finner ildsjeler overalt. En ildsjel jobber ofte gratis. Å bli kalt ildsjel er en ære. Det er et veldig positivt.


B1/B2

En person som er fylt av brennende iver og begeistring. En ildsjel er en idealist. En idealist er en person som prøver å virkeliggjøre idealer. Derfor finner vi mange ildsjeler og idealister i foreninger og organisasjoner. Å være ildsjel har høy status i Norge. Arbeidet ildsjelene legger ned i sport, kultur, lokalsamfunn og miljøvern for å nevne noe, gjør livet vårt bedre. For det er ildsjelene som klipper gresset på fotballbanen så barna kan spille kamp, selger vafler på loppemarked til inntekt for korpset, lager musikkfestival eller rydder stranda for søppel. Ofte er personen en foregangsmann/foregangskvinne. Det betyr at man går i spissen for utvikling og går nye veier for å virkeliggjøre visjonene om en bedre verden.

319 views0 comments

Recent Posts

See All