SVINDLERE I SOMMERSOL - KAPITTEL 3 (B2)

Har du ikke lest kapittel 1? Klikk her.

Har du ikke lest kapittel 2? Klikk her.


KAPITTEL 3: På besøk


"Og her er terassen! Se den utsikten da. Det er helt herlig!"

Reidun slo hendene sammen og så riktig stolt ut.

"Også har vi norske tv-kanaler og alt mulig!", supplerte mannen hennes Oddvar. "Norske aviser kan du også kjøpe, VG eller Dagbladet. Hva du vil!"


Kristin var på besøk i hos det norske ekteparet Reidun og Oddvar Fanevik. De leide en leilighet i et lite leilighetskompleks i Mogán. Komplekset lå høyt oppe i fjellsiden, med en nydelig utsikt over landsbyen og kysten.

Det var redaktøren i "Norsk Økonomi" som hadde tipset henne om at Reidun og Oddvar gjerne ville la seg intervjue om time-share svindelen i nordmennenes sydenparadis.

Etter turen til det nedlagte kjøpesenteret dagen før, syntes Kristin det var en god idé å prøve å angripe saken på en annen måte.


"Ja, sånn time-share er vi ferdig med!", var det første Oddvar hadde sagt etter å ha hilst på Kristin. "Nå leier vi her i komplekset Summerwind på helårsbasis, og kunne ikke vært mer fornøyd med det!"

Kona Reidun var helt enig. "Ja, det er bare tull og tøys det der time-share greiene, mener jeg i alle fall. Vi har venner som har time-share altså, og de er fornøyd med det, men vår erfaring var ikke god!"

Kristin satte seg ved det store bordet på terrassen. Hun tok frem penn og papir for å notere litt."Ja, fortell", sa hun slik hun ofte pleide når hun intervjuet. "Hva var det som skjedde da dere kjøpte time-share leilighet?"


Oddvar slo seg ned ved siden av henne med kaffekoppen. Han var en liten og bred mann, med kraftige never. "Det var nettopp det da. Vi kjøpte jo ikke til slutt, fordi vi ble skeptiske."


Reidun kom med et fat vafler, og Kristin lurte litt på om hun hadde tatt med seg vaffeljern fra Norge, eller om de til og med solgte noe så typisk norsk her på denne øya som virket mer og mer som et mini-Norge. Reidun rettet på brillene. "Skeptiske, ja det kan du godt si! Jeg skjønte at de prøvde å lure oss!"


Kristin hørte på Oddvar og Reidun fortelle en historie som lignet mye på det hun hadde observert på strandpromenaden i Puerto Rico og senere på det nedlagte kjøpesenteret i går.


En blid selger stopper turister på strandpromenaden. Turistene, gjerne nordmenn med mye penger, får tilbud om et gratis skrapelodd. De vinner på skrapeloddet. Et fotokamera, en feriereise, en datamaskin eller noe annet. For å hente premien må de gå til "hovedkontoret". En taxi kommer og kjører dem til kontoret.

Her møtes de av profesjonelle time-share selgere som kommer med fantastiske tilbud hvis de bare signerer kontrakten akkurat nå. Mange føler seg presset, og signerer til slutt på en kontrakt som det er vanskelig å komme ut av, eller som i verste fall er falsk.


"Og dere da?", spurte Kristin. "Dere signerte ikke?"


Oddvar drakk rolig av kaffen. "Nei, vi gikk ikke på limpinnen! Vi vant på skrapeloddet, og da vi kom til hovedkontoret for å hente premien var det bare jubel og halleluja. Selgerne var nesten ekstatiske, og serverte oss mat og champagne".


Reidun nikket ivrig. "Først tenkte vi at vi hadde hatt kjempeflaks! Sånn luksus! Riktig flott var det. Og alle var så hyggelige!"

"Men så begynte presset", sa Oddvar. "De var veldig intense, og ville at vi skulle betale en del av time-share leiligheten nå med en gang."


"Uten å ha sett leiligheten!", utbrøt Reidun. "Vet du hva!"

"Det var nesten umulig å gå uten å signere", fortalte Oddvar. "Men det begynte å bli sent, og da jeg sa at hjertemedisinen min var på hotellet og at jeg trengte den, lot de oss endelig gå."

Reidun begynte å le. "Oddvar har jo ikke hjerteproblemer han! Han er frisk som en fisk! Men vi ble i alle fall ikke lurt!"

Oddvar lente seg fornøyd tilbake i stolen. "Og da tok vi heller de pengene og leide leilighet her i Summerwind, et helt supert sted".

Han hadde en morsom norsk uttale når han sa "summerwind".

Kristin smilte litt, men noterte alt ekteparet sa. Nå hadde hun mye verdifull informasjon om hvordan disse time-share svindlerne opererte.

"Ja, her er det flott", sa Kristin og nikket. "Men det er vel ikke så mange nordmenn her nå i juli?"


"Flere enn du skulle tro", svarte Reidun kjapt. "Regn og fellesferie er en kombinasjon som gjør at mange velger Gran Canaria,