Norskprøven B1

Hva ser du på bildet?


På bildet ser jeg ei mor i stripete t-skjorte og mørkeblå shorts sammen med sine to døtre på sommerferie. De går i en trang, skyggefull gate med butikker på hver side. Utenfor butikkene henger det forskjellige varer. Noen butikker selger smykker og vesker, mens andre selger malerier. Sola steker på murhusene, og bak byen ligger det høye fjell med grønne trær og busker. Det er ganske mange mennesker ute og rusler i handlegata.


Jeg er ganske sikker på at de er på sommerferie i enten Sør-Europa eller Nord-Afrika. Jeg tror de besøker en idyllisk, gammel by full av sjarm og historie. De gjør det turister pleier å gjøre på ferie; bade, slappe av, sole seg, spise god mat på restaurant og nyte livet. Nå vil de finne noe fint de kan kjøpe med seg hjem.


Turister er ofte viktige for små byer i Sør-Europa. De kjøper ting, besøker restauranter, sover på hotell og tar drosje. Det er bra for lokalbefolkningen. Turisme skaper arbeidsplasser. Mange servitører, kokker og resepsjonister jobber nesten døgnet rundt om sommeren for å overleve vinteren uten inntekt. Uten turister hadde de kanskje ikke hatt jobb. På den andre siden er det veldig tøft for arbeidstakerne som har familie, særlig små barn. Om sommeren ser ikke barna foreldrene sine så mye som de har lyst til. Turisme kan også gi andre utfordringer. Det kan være kjedelig og trist for lokalbefolkningen når turister ikke oppfører seg pent på ferie. Noen drikker for mye alkohol og sloss. Det er dumt. Heldigvis oppfører de fleste turistene seg pent.


trang - smal

skyggefull - som har skygge eller gir skygge

busk - lav plante mellom 1.5 - 2 meter

rusle - gå sakte

lokalbefolkning - befolkning i et bestemt distrikt eller område

et døgn - 24 timer

å overleve - leve lenger, leve igjennom

en arbeidstaker - person i lønnet arbeid, lønnstaker

en utfordring - problem

å oppføre seg - opptre, bære seg at

1,112 views1 comment