NORGE I ET NØTTESKALL - Skandinavisk hygge (B1)

Updated: Sep 13

I dag regner det. Jeg ligger på sofaen og leser ei tykk bok. Den handler om skrivekunst. Jeg liker boka fordi den er interessant og lærerik. Når jeg ikke leser, drikker jeg te og ser på regnværet utenfor. Dette er skandinavisk hygge på sitt beste. Hva er hemmeligheten bak skandinavisk hygge? Jeg tror det handler om å ta et trist utgangspunkt og forvandle det til noe koselig. Ute er det grått og trist, men jeg har funnet fram ei god bok, pleddet og laget meg en kopp te. Da blir ikke dagen så ille likevel. Det er i hvert fall min oppskrift på skandinavisk hygge.


I Norden prøver vi å ha det koselig så ofte vi kan. Vi tenner stearinlys. Fyrer på peisen. Tar på raggsokker og ser på minst fem episoder av tv-serier i strekk. Spesielt i helgene. Da koser vi oss med god samvittighet. Slik er det i hvert fall mange som tenker i Norge. På lørdager er det lov til å spise godteri mens det på ukedagene er "forbudt". Det er en uskreven regel i Norge. Jeg må innrømme at jeg bryter denne regelen omtrent hver uke. Noen ganger trenger jeg kos og hygge på en onsdag, og ikke på en lørdag.


Skandinavisk hygge er og blir en livsstil. Selv om interiørblader og eksperter gjerne forteller oss hvordan vi skal lage hygge hjemme, trenger man ikke materielle gjenstander for å skape koselig stemning. Det viktigste er å senke tempoet. Gjøre noe man liker uten å gå ut. Være sammen med folk man er glad i eller nyte sitt eget selskap. Enten man er på hytta eller hjemme. Nettopp fordi nordboere er så flinke til å kose seg inne, tror forskere er en av grunnene til at folk i Skandinavia sier at de er lykkelige.339 views2 comments