• Sissel Ofstad

NORGE I ET NØTTESKALL - Norges nasjonalretter (B1)FÅRIKÅL:

Fårikål, kokt fårekjøtt (sau) med kål, er Norges nasjonalrett. Vi pleier å spise fårikål om høsten. I september og oktober er det mye reklame for lammekjøtt i matbutikkene. Kål er også på tilbud.


Det er lett å lage fårikål. Du tar kjøttet og kålen i en stor gryte. Så fyller du på vann og tar i hele pepperkorn. La det småkoke til kjøttet og kålen er ferdig. Det er vanlig å servere kokte poteter til fårikål.


LEFSE:

Ei lefse er et mykt, ugjæret bakverk vi spiser med smør og sukker på. Mange liker å spise lefse når de vil ha noe godt til kaffen. Lefser er typisk norsk mat med lange tradisjoner i Skandinavia.


Det er mange forskjellige oppskrifter på lefser. Noen kaller dem for 'klinge'. Å bake lefse ser kanskje lett ut, men det krever mye trening. Man må også ha riktig utstyr for å lykkes. Er du nysgjerrig på tradisjonell, norsk mat og har prøvd brunost, lutefisk og fårikål, anbefaler jeg lefse!


PØLSE I LOMPE:

Hva er det med nordmenn og pølser? Hvorfor er pølser festmat i Norge? Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 200 pølser i året. På 17. mai spiser vi 16 millioner pølser. Nordmenn tar gjerne med seg pølser på termos når de er på tur i skogen. I bryllup serveres det ofte pølser som nattmat. Rik eller fattig, kristen eller muslim, alle spiser pølser. Det finnes mange typer pølser; grillpølser, kyllingpølser og wienerpølser. Jeg tror pølser er populært fordi det er lett å lage. De fleste barn liker pølser og det er lett å spise stående. Dessuten er det ganske billig.


431 views0 comments

Recent Posts

See All