Luke 7: Julepynt


I dag er det lørdag 7.desember. Aurora og Matias våkner tidlig og går stille ned trappa til første etasje. Klokka er snart syv, men det er fremdeles mørkt ute. 

-Hvor er den?, hvisker Matias. 

De to søsknene står på kjøkkenet i mørket og ser seg litt forvirret rundt. Aurora skrur på lyset. -Der, Matias! Se! Den er der oppe. 


Og sannelig! Der er den jo, esken de kjøpte på markedet på torsdag. Den står oppe på den høye kommoden på kjøkkenet. Mamma og pappa har lovet at de skal åpne esken i dag, og at hele familien skal pynte huset til jul sammen. 


-Hjelp meg da, Matias, sier Aurora, og finner en stol som de sammen skyver bort til kommoden. Esken er ikke lett, og Aurora holder nesten på å miste hele esken i gulvet når hun løfter den ned fra kommoden. 


-Forsiktig!, roper Matias og prøver å hjelpe til så godt han kan, men han gjør det bare verre. 

-Slipp!, hyler Aurora, før hele esken faller rett i gulvet med et brak. Julekuler og nisser triller ut av esken. Flettede julekurver seiler bortover det glatte kjøkkengulvet. En hjort i strå med røde sløyfebånd lander nesten helt borte i stua. 


De to søsknene blir stående stille. 

-Oi, sier Matias til slutt. 

-Oi, sier Aurora.

Så begynner de å le høyt begge to. 


-Hva skjer her?, hører de plutselig fra trappa. Det er mamma. Hun ser veldig trøtt ut, i morgenkåpe og med rosa kanintøfler på føttene. Hun rister litt på hodet. Disse ungene, hva er det de har funnet på nå da?


-Mamma! Dere har sagt at i dag skal vi pynte til jul, sier Matias og drar mamma i armene. 

Aurora nikker. - Ja, det sa dere. I dag har pappa fri fra jobben, så i dag har vi tid alle sammen. Mamma hysjer litt på dem. -Greit unger, men la meg få litt kaffe først da. Og dere må få litt frokost. Så åpner vi esken sammen og pynter huset. 


Det tar ikke lang tid før pappa kommer ned, og familien lager frokost sammen. Ungene hjelper pappa med å lage ferskpresset appelsinjus med appelsiner fra treet i hagen. Pappa smiler fornøyd. -Det er ikke mange av vennene deres i Norge som har et appelsintre i hagen, sier han. 


Det er sant, tenker Matias. Men han vil heller ha snø enn appelsintre og palmer. I hvert fall vil han ake. Han blir litt trist, selv om jusen smaker mye bedre enn den fra butikken. 


-Kom, sier mamma når de er ferdig med å spise frokost. -Nå ser vi hva som er i esken!

De setter seg på gulvet alle sammen, og Aurora begynner å ta ut ting fra esken. 

De finner en flott krans med rød sløyfe som de kan henge på ytterdøra, lange glitterlenker til å henge på juletreet, en stor julestjerne i papir som de kan henge i vinduet og mange fine julekuler. Kulene er gamle og støvete. De finner til og med et lite julenek med en flott rød sløyfe.


Aurora finner mange vattnisser i esken og plasserer dem i vinduskarmen på kjøkkenet. Julestjerna henger de i det store vinduet i stua. Pappa Hans må slå en spiker i ytterdøra slik at de kan henge opp kransen. Mamma Anne blir litt bekymret. -Hans! Hva tror du utleieren vil si! Han vil ikke like å få hull i døra si.

-For noe tull!, sier Hans bekymringsløst. -Det er så lite. Han kommer aldri til å se det! 


-Mamma, hva er dette?, spør Aurora fra kjøkkenet. -Hvor kan vi henge dette?

Aurora har funnet noe som ser ut som en rull med gammelt papir. 

-For en rar julepynt!, sier Matias og rynker på nesa.


Mamma og pappa setter seg ned på gulvet igjen ved siden av ungene. 

-Få se, sier mamma og tar rullen med papir fra Aurora. Rullen ser veldig gammel ut. Hun åpner den sakte. De ser bokstaver, og noe som ser ut som et kart. 


Matias lyser opp, og helt glemt at han ble litt trist når pappa snakket om appelsiner i stad.

-Det er et skattekart!, roper han høyt og danser rundt på gulvet.


Aurora sitter med store øyne. -Pappa? Er det sant? Er det et skattekart?

De voksne ser på hverandre. Hva er dette for noe rart? Det ser virkelig ut som et ekte, gammelt, skattekart.


Men det kan det da ikke være! Et skattekart?