Luke 5: Julemarked


I dag er det femte desember, og torsdag. På torsdager er det alltid marked i Arguineguin. 

Alle elsker marked. Den store parkeringsplassen i utkanten av byen fylles opp av små og store boder hvor det selges alt man kan tenke seg. Klær, grønnsaker og frukt, leker, vesker, hatter, solbriller og mye mer.


Mange nordmenn går på markedet hver uke, men familien Hansen har ennå ikke vært der.

I dag er endelig dagen. I dag er det julemarked. 


Først går familien i minibanken for å ta ut penger. Matias og Aurora får ti euro hver som de kan kjøpe hva de vil for. 

-Kan jeg kjøpe et akebrett?, spør Matias. 

Pappa begynner å le. -Ja, klart du kan, men jeg tror ikke de selger akebrett på dette markedet. Det er jo ikke snø her!

-Åja, sier Matias litt skuffet. Han tenker på den sinte naboen i går. De liker visst ikke snø her på Gran Canaria.


-Jeg skal kjøpe julelys som vi kan pynte huset med, sier Aurora. Hun hopper opp og ned ved siden av mamma. -Da kommer sikkert julenissen til å finne huset vårt! 

-Det var lurt, sier mamma, og blunker til pappa. 

Pappa nikker ivrig. -Jeg er sikker på at julenissen finner veien til huset vårt her på Gran Canaria uansett, men det er en god idé å pynte huset med lys.


På markedet er det masse folk. Det lukter solkrem og svette, og minner ikke mye om et julemarked. Mamma Anne ser etter en bod som selger pepperkaker, eller pepperkakedeig. Det ser ikke bra ut. Hun finner en bod som har kaker, men det ligner ikke på julekaker i det hele tatt. De går videre.


Pappa stopper ved en stor bod som selger aloe vera-krem. Selgeren, en dame med langt, krøllete, svart hår kommer bort til dem. 

-Very good cream!, sier hun på engelsk. Pappa Hans bestemmer seg for å praktisere spansken har har lært. Han spør på spansk hvor mye kremen koster, og om det er aloe vera fra Gran Canaria. 


-Si señor!, sier damen, og smører litt krem på armen til mamma Anne. Damen forteller at dette er aloe vera fra Gran Canaria av beste kvalitet, og sier at kremen kan brukes til alt.

Pappa forstår alt damen sier, og er veldig fornøyd.


De kjøper en stor boks med aloe vera-krem, og betaler 12 euro. Pappa er så glad for å ha kommunisert på spansk at han helt glemmer å prute.

Mamma Anne lukter på armen.-Mmmmm, for en deilig krem….men vent litt. Hans! Hvor er ungene?

Mamma og pappa har vært så opptatt med å kjøpe aloe vera at de helt har glemt å holde øye med Matias og Aurora.


-Aurora!, roper mamma, og går gjennom folkemengden. Hun må dytte litt på noen solbrente turister med mørke solbriller for å komme frem.

-Matias! Hvor er dere? 

Pappa Hans kommer springende etter med aloe vera-kremen i en liten papirpose.


 -Ta det rolig Anne, markedet er ikke så stort. De er nok her et sted, sier han, og prøver å virke rolig.

Hans og Anne går fra bod til bod uten å finne barna. Nå begynner Anne å bli veldig bekymret. -Jeg har jo sagt at Aurora burde ha en mobiltelefon!, sier hun fortvilet til Hans. -Hun er gammel nok til det nå!


Hans klapper henne på ryggen. -Slapp av, de er sikkert i nærheten. 

Sammen går de systematisk gjennom alle bodene mens de spør etter barna på gebrokken spansk. Men alle som jobber i bodene bare rister på hodet, eller prøver å selge dem noe.


Anne setter seg til slutt ned på en benk. -Dette er håpløst Hans!, sier hun og er nesten på gråten. -Dette julemarkedet er ikke et julemarked i det hele tatt! Ikke har de pepperkaker, ikke har de julestjerner, ikke har de julelys eller akebrett, og nå er barna borte også!


Men så plutselig hører de en stemme som roper: -Mamma! Pappa! Kom! Se hva vi har funnet! Kan vi kjøpe denne? Vær så snill? Kom å se!