Luke 4: Julesnø


Snø! 

Jeg vil ha snø!

Jeg vil ha snø nå!


Matias ser på den grønne plenen og får en kjempeidé. Han kan lage snø selv. Av dopapir. Så kan han kaste det over gresset slik at det ser ut som snø. På badet finner han fire ruller. Han river så fort han kan og putter det i en pose.


Etter fire ruller er posen fortsatt ikke full. Han trenger mer papir. På kontoret til pappa finner han ark i printeren. Matias tar hele bunken og river små biter. Han blir sliten og må ta en drikkepause. På kjøkkenet oppdager han isoporen. Genialt, tenker Matias og tar den med opp på kontoret til pappa. 


Etter en lang og strevsom arbeidsøkt er Matias klar. Nå har han en fin blanding av skrivepapir, dopapir og isopor til å lage snø i hagen av. Han kaster snøen i lufta og ser det dale ned på gresset. Så løper han mellom gjerdene mens han kaster papiret. Det virvler nydelig i lufta.


Det er en fryd! Det kiler i magen og det føles enda bedre enn ekte vinter. 


Matias har det så gøy at han først ikke legger merke til naboen som står i vinduet og roper. Det er umulig å forstå hva han sier, men han ser veldig sur ut. Naboen har dype rynker over brynene og armene hans går hit og dit.


Matias blir redd. Han skjønner ikke hvorfor naboen er så sint. Og han slutter ikke å skrike. Matias skynder seg inn og lukker skyvedøra. Han håper ikke naboen kommer på døra. Da kommer han ikke til å åpne. Dessuten har foreldrene sagt at han ikke skal åpne for fremmede. Det kan være farlig. 


Når mamma kommer hjem fra matbutikken, gisper hun når hun ser snøen Matias har lagd på plenen. Hun holder seg for munnen og ser ikke blid ut.


-Matias, hva har du gjort! brøler hun. 

-Lagd snø, det ser du vel, oppklarer Matias. 

-Åh, herregud, fortviler mamma mens hun åpner skyvedøra og går ut i hagen. 


Matias forstår ikke hvorfor hun er så sint. Hun ser ut som en isdronning der ute på plenen.  

Så hører han naboen igjen. Matias lister seg opp på rommet sitt. Fra vinduet ser han mamma plukke opp snøen mens hun snakker med naboen. Hun ser ikke fornøyd ut. Matias tar fram legoen og bestemmer seg for å bygge en borg. 


Plutselig står mamma på rommet. Hun setter seg på senga. 

Jeg skjønner at du vil ha snø, men det her var ikke helt måten å gjøre det på, sier mamma. Nå er naboen veldig sint fordi han har fått masse papir i hagen sin. Vi må gå dit og plukke opp alt sammen. Det må vi gjøre nå. 


-Nei, jeg vil ikke, skriker Matias tilbake. 

-Jo, det må vi, sier mamma med høy stemme. 

-Nei, jeg vil hjem! roper Matias og kaster legoklossene i veggen.


Mamma reiser seg og går ut av rommet. Det blir helt stille i huset. Matias legger seg under senga. Alle er dumme. Han skal ligge der til de drar hjem til Norge. Så kan de andre bare ha det så godt. 


Matias ligger lenge under senga. Så hører han mamma og pappa snakke sammen i hagen. De snakker om bestemor og bestefar. Matias blir nysgjerrig. Han må høre hva de sier. Han går til vinduet. Det har skjedd noe med bestemor, men Matias forstår ikke hva. Mamma og pappa ser triste ut. Så ser mamma han.

- Vi skal på julemarked i morgen, sier hun og smiler til Matias.

- Jippi! sier Matias og hopper av glede.


Mamma er ikke sur lenger og i morgen skal de på julemarked. Kanskje de finner pepperkaker der? Eller ekte snø?

Matias gleder seg så mye til i morgen at han nesten glemmer det med bestemor.