Luke 3: Juletrafikk


Rektor Hans på den norske skolen har mye å gjøre. Klokka ni har han et møte. Så venter rapporter. Han må også planlegge julebordet til de ansatte. I hele høst har de diskutert et viktig tema. Noen av barna på skolen har foreldre som drikker for mye alkohol. Det er et stort problem. Han vet at dette er noe han bør ta tak i øyeblikkelig. Alt dette tenker Hans på når det plinger i mobilen. 


Hei Hans, mor har falt og slått seg på isen. Vi er på legevakten nå. Skriver mer når jeg vet hva som skjer. Hilsen far


Først blir Hans redd. Så irritert. Han banner lavt for seg selv.

Dette er så typisk mor, tenker Hans og rister oppgitt på hodet.

Hvor mange ganger har de ikke bedt henne om å slappe av? Følelsene til Hans svinger fra minutt til minutt. Først frykter Hans et beinbrudd, så trøster han seg med at det sikkert ikke er så alvorlig.

Skal han ringe Anne og fortelle det eller vente til han vet mer?

I verste fall må barna, Anne og han reise hjem til Norge og feire jul der. 


Han setter seg ved kontorpulten for å søke på flybilletter på datamaskinen. Han taster inn aktuelle reisedatoer. Hjulet snurrer og da siden endelig åpner seg, får Hans sjokk. Prisene er så stive at han nester mister pusten. Han prøver et annet flyselskap. Det viser seg å være enda dyrere.


Skal de reise hjem til Norge og feire jul der, har de ikke råd til julegaver. Hans biter seg i leppa. Valget står mellom pest og kolera. Hans griper etter telefonen og ringer Anne. 

De blir enige om å vente et par dager og ikke fortelle noe til barna. Resten av arbeidsdagen prøver Hans å være positiv, men tankene går stadig til bestemor og Norge. 


Under familiemiddagen har Hans ennå ikke hørt fra bestefar. Anne smiler oppmuntrende til ham. 

-Det går nok fint, sier hun beroligende. 

Hans er usikker på om hun prøver å overbevise ham eller seg selv. Hver gang det plinger i telefonen ser de nervøst på hverandre. Først er det en kollega som har et par spørsmål om julebordet. Så kommer det mange meldinger fra kollegene om rapporter og ferie.


-Aldri fred å få, stønner han for seg selv. 

Klokka elleve gir han opp. Bestefar har ikke svart på noen av meldingene. Hans vet hva det betyr. Det blir ikke noen fin familiejul på Gran Canaria, men en svindyr jul i Norge. Hans vrir seg i senga. Hvis de tar litt fra sparepengene, har de kanskje råd til et par julegaver til barna. Anne og han må droppe gaver til hverandre. Det er greit. I januar og februar må de leve sparsommelig. Spare der de kan. Knipe inn litt her og der. Da kan det kanskje gå.


Han skulle aldri ha takket ja til stillingen som rektor. Han kan bare takke seg selv. Han ble ikke en gang oppfordret til å søke! Han lot seg forføre av spennende arbeidsoppgaver, sol og miljøforandring. Eventyret har blitt et mareritt. Mobilen lyser i mørket. Det er fra bestefar.


Hei Hans, det er lårhalsen dessverre. Mor har det etter forholdene godt. La oss snakke i morgen. Kjærlig hilsen far. 


Den natten sover ikke Hans godt.