Luke 21: Julenisse


Rektor Hans Hansen kremter og ser utover folkene som sitter i salen. Noen hoster og et lite barn skriker litt et sted bak i salen. 


-Og så må vi huske at julen handler om å være sammen, og om å sette pris på hverandre. Og ikke minst er dette barnas høytid.


Han ser ned på sin egen familie som sitter på første rad. Aurora med fin rød kjole, og Matias med børstet hår og hvit skjorte med sløyfe. Hans kjenner at det stikker litt i magen. Barnas høytid, ja. Kanskje han skulle hørt på sine egne barn? Og heller gått på skattejakt? Han ser på Anne som sitter ved siden av barna i en flott grønn kjole. Hun ser litt trist ut. Huff, for en jul, tenker Hans. 


Men så smiler han, slik en rektor må. Han ser på alle foreldrene og barna som har kommet på juletrefesten. -God jul, alle sammen! Nå blir det leker og moro, og kanskje kommer nissen! 


Alle sammen klapper, og reiser seg. Det er masse folk i salen. Anne og barna kommer bort til Hans. Anne klapper Hans på ryggen. -Fin tale, Hans, sier hun mildt. 

Aurora river ut den store røde sløyfen hun har i håret. -Kan vi gå hjem nå? 


Hans rister på hodet. -Aurora da! Nå kommer jo nissen og alt mulig. 

Aurora rister bestemt på hodet. - Nei, det er bare tull. Den ekte nissen kommer ikke før på julaften, det vet alle! 


Matias ser litt usikker ut. -Men jeg har lyst på godtepose, sier han lavt. 

Mamma Anne synes det er leit at ikke barna kan nyte denne hyggelige julefesten. -Aurora, ta med broren din bort til nissen, så kan dere få godtepose begge to.

Aurora himler med øynene, men hun tar broren i hånda. -Greit, mamma. 

Siden de først er her på denne dumme juletrefesten kan de vel i hvert fall gjøre det beste ut av det. 


Det er lang kø foran julenissen. Aurora rister litt oppgitt på hodet. Alle ser jo at det ikke er julenissen, men mattelæreren Ove, som har tatt på seg nissedrakt og maske. Så dumt! 

Hun stiller seg i kø sammen med Matias. Han er utålmodig. 


-Jeg vil ha godteri!, maser han. 

-Det er kø, Matias, da må vi bare vente, forklarer Aurora. 


Køen beveger seg sakte bortover. Alle barna bruker lang tid på å fortelle nissen hva de ønsker seg til jul. Aurora kjeder seg, men nå er det heldigvis snart deres tur.

Så ser hun plutselig noe. Det sitter en hvit katt med blå øyne på gulvet ved siden av julenissen. En katt? Her inne i gymsalen på skolen? Det var rart!


Den sitter helt stille og blunker litt med øynene. Det virker ikke som om noen andre har lagt merke til katten. Nå er det Matias og Aurora sin tur. De går sammen bort til julenissen. Julenissen tar Matias opp på fanget, mens Aurora står ved siden av. Hun klapper katten forsiktig på hodet, og ser at det er den samme som de har sett før. 


-Hva ønsker du deg til jul da?, spør nissen. 

Aurora skvetter til. Det er ikke stemmen til mattelæreren Ove. Det er ikke stemmen til julenissen heller. Det er stemmen til en gammel dame. Aurora lener seg frem mot nissen, men masken gjør at hun ikke ser hvem som skjuler seg bak. 


-Jeg ønsker meg snø!, sier Matias. -Og akebrett! Med ratt! 

-Og du?, spør nissen, og snur seg mot Aurora. Aurora synes at hun ser at det glitrer i noe blått der hvor hullene til øynene er. Hun greier ikke svare. 


Matias får en godtepose, og hopper fornøyd ned fra fanget til nissen. 

Nissen tar Aurora i hånda, og Aurora hører at det klirrer svakt i noen armbånd. Nissens hånd er brun og rynkete, men varm. 


-Denne er til deg, sier den gamle, og legger noe i hånden til Aurora.

Aurora ser ned i hånden sin. Det er en stor gullmynt. 

-Gå til hulene, sier nissen. -Der vil alle deres juleønsker gå i oppfyllelse. 


Aurora går ned i salen sammen med Matias. Hun snur seg for å se på den rare nissen en gang til. Men nå er det bare Ove som sitter der. Og katten er borte. 


Aurora legger den store gullmynten i lomma på kjolen. 

“Gå til hulene”, sa den gamle. Hvis ikke mamma og pappa vil være med får de finne hulene selv!


Aurora smiler fornøyd for seg selv.

Hun har en plan.