Luke 20: Juletrefest


Anne står foran speilet. Skal hun ta den røde eller den grønne kjolen? Rød kjole er kanskje litt for mye? Selv om det tross alt er jul? Hun lurer på om hun skal spørre Hans, men han sier alltid det samme: Ta den du liker best!


Anne sukker, og bestemmer seg for den grønne kjolen med lange armer. Hun tar seg til halsen. Det hadde vært perfekt med det fine smykket som Hans har kjøpt til henne i julegave. Men det må vente. Heldigvis har det stygge merket på halsen forsvunnet helt. 


Hans kommer inn på soverommet. Han ser riktig kjekk ut i mørkeblå dress. Han holder opp to slips. -Hvilket skal jeg ta, Anne?, spør han. -Reinsdyret Rudolf eller nisseslips? 


Anne ler. -Har du ingen andre? Noe litt mer seriøst? Du er jo tross alt rektor på skolen! 

-Nettopp, sier Hans. -Jeg er rektor. Da blir det Rudolf-slipset!


-Unger!, roper Anne. -Er dere klare? Vi må ikke komme for sent til juletrefesten i dag. Vi må snart gå!

Ingen svarer. 


Det høres mistenkelig stille ut på rommet til ungene. Anne går bortover gangen, og finner døra til rommet til Aurora. Hun banker på tre ganger, og åpner.  Aurora og Matias sitter tett sammen på senga. De holder skattekartet mellom seg, og Aurora sitter med den store guideboken om Gran Canaria åpnet. 


-Men hva er dette!, utbryter Anne. -Dere har jo ikke kledd på dere en gang! Vi skal gå om 10 minutter. Anne kjenner at stresset kommer snikende. 


Aurora hopper ned fra senga, og viser guideboken til mamma Anne. -Men mamma! Vi har oppdaget noe viktig. Se her! 

Aurora virker veldig stolt når hun viser både guideboken og skattekartet til mamma. -Vi vet hvor skatten er! Vi har funnet det ut helt selv! 


Pappa Hans kommer inn på rommet til Aurora. -Se på det fine slipset mitt!, humrer han, og Anne rister litt oppgitt på hodet. Det er ingen som tar jula seriøst i dette huset! Skattejakt og Rudolf-slips! Hva er dette for noe?


-Pappa!, sier Aurora. -Se her på dette kartet over Gran Canaria som vi fant her i guideboken min. Det er akkurat det samme kartet som skattekartet. Det er et kart over Gran Canaria. Og se her! 


Aurora legger skattekartet over kartet i guideboken, og forklarer videre. -Dette krysset på skattekartet viser hvor skatten ligger. - Det er her! 

Hun peker på det ordentlige kartet. -Og her i guideboken står det at i dette området ligger det noen gamle guanche-huler! 


Hans er ganske imponert over dattera si. - Har du funnet ut alt det der helt selv? 

Han holder de to kartene opp og gransker dem nøye. Aurora har rett. Krysset på skattekartet stemmer akkurat med lokasjonen til guanche-hulene. Han husker hva kollegaen Ove fortalte på julebordet, og setningen på skattekartet: “Dette kartet viser vei  til et sted hvor alle bekymringer forsvinner og alle drømmer går i oppfyllelse.”


Kanskje ungene har rett? At det faktisk er den ekte skatt der? Inntil nå har en mest tenkt at dette bare er en litt morsom lek for ungene, men nå er han ikke helt sikker. 


-Vi må gå ut å finne skatten!, roper Aurora og Matias i kor.

Hans kjenner at han blir helt revet med av ungenes entusiasme. -Hva sier du, Anne?, spør han kona. 


Anne rister oppgitt på hodet. -Men hva skjer med denne familien? Er dere helt tullete? Vi skal på juletrefest! Om ti minutter!

Anne kjenner at hun blir litt mer irritert enn hun burde, men hun har så lyst til å gjøre noe sammen som kan gi dem litt julestemning. Ikke gå på skattejakt!


Hans tar seg sammen. -Ja, ja. selvfølgelig, sier han- Mamma har helt rett. I dag skal vi på juletrefest. Alle skal være med. Vi kan gå på skattejakt en annen dag. 


Matias setter opp en sur munn. -Jeg vil ikke!, sier han snurt.

-Ikke jeg heller, sier Aurora. -Juletrefest er ikke morsomt! 


Mamma slår ut med armene og ser på Hans.

Hva nå?