Luke 2: Juleverksted


Mandag morgen er hektisk. Anne sukker tungt. Hele huset er rotete. På kjøkkenbordet står det kopper, glass og skitne tallerkener. Hun plukker opp gavepapiret og krøller det. I dag fikk barna utstyr til juleverksted i julekalenderen. Barna jublet da Aurora pakket opp piperensere, glanspapir, vatt, filt, saks og lim. Da barna spurte om de kunne ha juleverksted, klarte hun ikke å si nei. Særlig etter at Aurora var så trist i går. 


Kanskje de burde prøvd å bli kjent med naboene, tenker Anne mens hun rydder av bordet. Når hun skrur på oppvaskmaskinen har hun bestemt seg. I dag skal de invitere de innfødte barna på juleverksted. Anne finner mobilen på stua og taster inn på google translate. 

Vi skal ha juleverksted klokka fem i dag. Vil dere komme?


Anne øver på å si setningene høyt på spansk mens hun støvsuger gulvet. Når hun sorterer klær, kommer setningene nesten automatisk. Etter to timer skinner både Anne og huset.

På gata finner hun ingen naboer å spørre. I stedet drar hun til bokhandelen for å kjøpe mer utstyr. Anne har en plan.


Planen er enkel. Barna kommer hjem fra skolen rundt klokka to. Da skal hun stå der klar og spørre alle hun ser. I Norge ville hun ha dødd av skam. Herregud, plage fremmede på denne måten, men her er sånt helt greit. For spanjoler elsker å være spontane, ikke sant? Og hvis ikke hun klarer å snakke spansk, få nye venner, hvordan skal barna tørre da? Nei, hun har ikke et valg. Hun må gå foran som et godt eksempel. 


Når Anne og barna står på gata etter skoletid, er hun nesten overbevist. Hun ser ei mor og en gutt som sikkert er på samme alder som Matias. Før Anne får ombestemt seg, spør hun mammaen. Til hennes overraskelse forstår hun hva Anne sier. Men Anne er litt usikker på hva damen svarer, så hun smiler og peker på huset sitt. Til slutt forsøker Anne å vise juleverksted med hendene. Lettelsen er stor når damen nikker og gjentar klokka fem. Resten av invitasjonene går som en lek. 


På kjøkkenbordet ligger utstyret klart. Anne har kuttet frukt, poppet popcorn og lagt sjokoladenisser i en skål. Hun har også printet ut manualer på hvordan man lager dorullnisser. Aurora og Matias går spente og glade rundt i huset. Ingen kommer presise, men det gjør ingenting.


For når barna først kommer, er det akkurat som i Norge. De krangler om saksen, klipper og limer, lager lenker og griser med maten. Anne viser barna hvordan de skal lage nisser. Etter en stund blir barna lei og leker i stua. Anne rydder opp og setter all julepynten til tørk ute.  

Mens hun står der, kommer Matias i badebukse. 


-Mamma, vi vil bade!, roper han.

Anne nikker. 

Barna hopper ut i vannet og spruter på hverandre. Anne tar fram mobilen og taster inn vær forsiktig. 

Før Anne får lest ferdig, er både hun og julepynten våt. Det blir helt stille. Barna ser forskrekket og redde på henne. Da er det bare én ting å gjøre og det er å le av seg selv.


Hun tørker vekk det verste med armen. Så kommer Hans med håndkle. Barna leker videre som om ingenting har hendt.


Da ser hun hvor ødelagt julepynten er. Alle dorullnissene har kollapset. Julelenken ligger flat. Julekurvene har fått bobler. 

-Vi må nok kjøpe julepynt i år likevel, sier Anne til Hans. 

-Ja, men det er lenge siden jeg har sett barna så glade og fornøyde, trøster Hans og legger armen rundt Anne. 


På sengekanten forteller Aurora og Matias entusiastisk om alle de nye vennene de har fått. Anne nikker og smiler. Juleverkstedet var en suksess til tross for magert resultat. 

205 views0 comments
<