Luke 19: Julerengjøring


Det er torsdag 19.desember. Mamma Anne synes at jula kommer alt for fort. De har ikke en gang rukket å vaske huset! I stua er det bare kaos. Lekene til barna ligger strødd over alt. På kjøkkenbordet ligger alle papirene til Hans og flyter. Han har ikke orden på noen ting, og har masse papirarbeid å få unna før juleferien starter i morgen.


Anne sukker. I ettermiddag de vaske! I morgen blir det altfor travelt til å gjøre noen ting, og hun har lyst til at alt skal være klart til jul når ferien starter i morgen. Ungene skal slippe å vaske, men de må i alle fall rydde stua, og rommene sine. Aurora kan hjelpe til med å støvsuge litt. Hun er stor nok til det. 


Hans ligger på sofaen og er dårlig enda. Det sier han i alle fall, den luringen. 


-Aurora!, roper hun ut i stua. -Hva gjør dere?

-Ingenting!, kommer det kjapt fra Aurora og Matias i kor. Litt for kjapt, tenker mamma. Hun kjenner sine egne barn. Anne går ut i stua, og ser barna ligge på gulvet med skattekartet mellom seg. De hvisker og tisker. 


-Holder dere på med det kartet enda?, spør mamma. Hun setter seg ned ved siden av barna. -Dere vet hva vi har sagt om den saken. En bit av kartet mangler, og det blir ikke så lett å gå på skattejakt da. Jeg er enig med pappa. Vi avlyser skattejakten. 

Aurora hopper opp fra gulvet. - Men mamma! Vi kan vel prøve! 


Mamma Anne sukker. -Vi har så mye å gjøre i dag, unger. Hele huset må vaskes før jul. Det blir ikke tid til noen skattejakt i dag. 

-Men i morgen da?, spør Matias. -Vær så snill!

Han setter opp sitt søteste ansikt. Mamma må bli litt streng. I morgen er det også helt umulig å gå på skattejakt. Da skal hele familien på juletrefest på Den Norske Skolen. Det må alle være med på! 


-Nå diskuterer vi ikke dette mer, sier mamma, og Matias er nesten helt på gråten, så skuffet er han. Mamma finner frem støvsugeren, og lar Aurora støvsuge hele kjøkkenet og stua.


Matias får en liten klut som han kan tørke støv med. Han går sakte gjennom hele stua. Han tørker støv av stuebordet, av hyllene hvor bøkene til pappa står og av lampeskjermene. Han tørker støv av tven, men det ser nesten verre ut enn før. 


Han begynner å tørke støv av den lave tv-benken, med alle de rare boksene til tv-signalene. Han må legge seg på gulvet for å komme til helt nede ved gulvet, hvor alle kablene er fulle av støv. Nå blir sikkert mamma fornøyd, tenker han. Det skal bli skikkelig rent til jul! 


Men hva er det?

Matias ligger helt langflat på gulvet med kluten i den ene hånda. Han ser noe der inne, under tv-benken. Han strekker den andre armen inn, og rekker nesten helt frem. Det er et papir!


Han åler seg enda lenger inn under tv-benken. 

Der!

Nå fikk han tak i papiret. Han drar med seg et par hybelkaniner også, og nyser høyt fire ganger. Hva er dette? Matias studerer papiret. Gammelt, gult papir. 


Så smiler han plutselig stort. Han vet hva det er! 

-Aurora!, roper han. -Aurora! Kom å se! Gjett hva jeg har funnet!