Luke 18: Julekort


Mens Hans jamret seg på sofaen, gjorde Anne noe hun ikke burde. Hun tittet i alle posene for å sjekke om ektemannen hadde gjort en god jobb. I bunnen av posen lå smykket. Hun klarte ikke å la være.


Anne måtte stryke på glasset. Den lille blomsten inni var så yndig. Hans hadde aldri truffet så bra med julegavene før. Det var et lite julemirakel i seg selv. Hun hang kjedet rundt halsen. Det var nydelig. Da hun tok det av, oppdaget hun at det hadde satt et merke på huden. Hun la smykket der hun hadde funnet det og sa ingenting til Hans.


Neste dag sitter Anne på kontoret. Hun orker ikke å høre på Hans som klager og maser på sofaen. Han er verre enn barna. Nå må hun konsentrere seg om julekortene. Anne har valgt de fineste bildene hvor alle smiler og ser lykkelige ut. Det er sol, palmer, brune ansikter og hvite tenner. 


Kjære venner og familie, 

god jul fra familien Hansen på Gran Canaria. Her kan dere tro vi koser oss! Huset vi leier har svømmebasseng og appelsintrær. Hans presser fersk juice før han drar på jobben hver morgen. 


Anne må ta en pause i skrivingen og klø seg ved halsen. Det svir. Hun fortsetter. 


Vi føler at vi er i paradis. Naboene er så imøtekommende og vi snakker spansk med alle uten problemer. Hans trives virkelig godt i rollen som rektor. Deilig å slippe alle de triste barneskjebnene han opplevde i Norge. 


Nå klør det så mye at Anne må på badet og se seg i speilet. Når hun ser seg selv får hun sjokk. Merket etter smykket har vokst og blitt rødt med blemmer. Anne åpner medisinskapet og smører krem på såret. Nå klør det litt mindre. Hun går tilbake til kontoret for å skrive videre. 


I år skal vi feire med bestemor og bestefar. De lander to dager før julaften. Vi skal spise ribbe og gå rundt treet - akkurat som i Norge. Bortsett fra den plagsomme snøen og kulda. Alle gleder seg enormt mye. 


Anne må stanse for å klø. Nå er det virkelig plagsomt. Hun går på badet for å smøre på mer krem. Hans roper fra stua. 

-Mer cola! Anne! 


Anne går tilbake til kontoret og henter julekortet. 

I stua ligger Hans på sofaen med teppe over seg. Han ser ikke frisk ut. Anne skjenker cola i glasset før hun leser høyt det hun har skrevet. 

-Er du sikker på at det der? spør Hans og rynker panna. Er det ikke litt for fjernt fra sannheten? Vi snakker jo ikke akkurat spansk med alle uten problemer. Jeg synes du bør skrive noe annet. 


Anne tenker mens hun rydder i stua etter Hans. 

-Hva har du her? spør Hans og peker på brystet. Har du slått deg?

-Hvor er barna? spør Anne ser seg rundt i stua. Hun har ikke lyst til å innrømme at hun så i alle posene og prøvde smykket. 


-Barna vil ut på skattejakt, svarer Hans oppgitt. Jeg tror de er oppe. Visste du at skattekartet mangler en bit? 

Anne rister på hodet.


- Hva synes du jeg skal skrive i julekortet da? spør Anne i en krass tone.

- Jeg synes du skal balansere det gode mot det dårlige, svarer Hans før han lukker øynene.

Anne tramper opp trappa til kontoret. Greit, Hvis det er ærlighet folk vil ha, så er det ærlighet folk skal få!


Kjære venner og familie,

god jul fra familien Hansen på Gran Canaria. Det er ikke lett å lage julestemning i solskinn, med bestemor på sykehus i Norge og en lei runde med omgangssyke. Men vi prøver så godt vi kan. Barna har funnet et skattekart.....


Anne stanser i skrivingen. Plutselig klør ikke såret lenger. Hun går på badet og ser seg i speilet. Såret er borte. Det var da merkelig, tenker Anne.