Luke 17: Juleinnkjøp


Hans ser på lista. Den er lang som et vondt år. Det er typisk Anne å overlate den verste oppgaven før jul til ham. Og enda verre, vente med å fortelle om det til siste sekund. Han kunne ha sittet på kontoret og klikket hjem alle gavene. Men nei, det tenkte ikke Anne på.


Så nå står han svett, sliten og forvirret i fjerde etasje på kjøpesenteret med Feliz Navidad i bakgrunnen og klør seg i hodet. Hva er en rettetang? Hvor finner han den? Hva skal den brukes til? Og hva heter det på spansk?

 

Hans virrer rundt med mobilen i hånda. Han er sulten og tørst, men køen til kafeen er for lang. Det får vente. Overalt er det mennesker. De går fort hit og dit. Sist han så på klokka var den ti. Nå er den snart tolv. Han har kjøpt Lego til Matias og glitterpenner til Aurora.


Nå er han på jakt etter gave til Anne. Hans har lyst til å kjøpe noe fint fra Gran Canaria, noe hun kan bruke og ha som et minne herfra. Kanskje et pent skjerf? Eller et smykke? Hans tviler på at han finner noe originalt på kjøpesenteret.


Men på den annen side er det snart siesta. Kanskje dette med siesta er et unntak i julestria i Spania? Hans sukker og lurer på om han skal google det. Han ombestemmer seg. Han kan ikke kaste bort mer tid nå. Han må ta sjansen. 


Ute på gata steker sola. Hans har glemt både solhatt og solkrem. Han tror han vet hvor det ligger mange små, artige butikker. Anne har pekt i diverse retninger når de har gått rundt i byen og Hans har sagt hm, ja, men ikke hørt etter. Det angrer han på nå.


Plutselig får han øye på en butikk som ikke likner på noe han har sett før. På utsiden flagrer skjerf i alle farger i vinden. De ser ut som fugler. I butikkvinduet glitrer det i smykker og stener. Hans blir nysgjerrig og kjenner optimismen komme sigende. Her må det da være noe til Anne? 


I det han trår over dørstokken knirker det høyt. Innenfor er det hyller fra gulv til tak. Det er bøker, klær, gamle gjenstander, esker i skjønn forening. Fra taket henger det figurer og lamper. Hans må bøye seg ned et par steder for ikke å slå seg.


Det er så mye å se på at Hans nesten blir litt svimmel. Så ser han smykket. Det er en blomst i en liten glasskule. Hans løfter det forsiktig opp og ser nærmere på det. Jo, dette ville Anne likt, det er hans ganske så sikker på. Men hvor er prislappen? 


-Hola, sier Hans prøvende. 

Ingen svarer. 

Hans prøver en gang til. 

Fortsatt ikke svar å få. 


Hva skal han gjøre? Han har ikke lyst til å gå for så å komme tilbake. Han har dårlig tid. Det står fortsatt mange ønsker igjen på lista. Så ser han lappen. Alt i butikken koster tjue euro. Han kan legge pengene i den brune boksen ved inngangsdøra.


Jøss, tenker Hans, det er akkurat som i Norge. Her går man rundt og tror at skikker i land er så ulike, så viser det seg at alt egentlig er ganske likt. Han legger smykket i handleposen og tjue euro i boksen. Han har gjort et kupp!


Hans farter ut og inn av butikker. For hver gang han drar kortet, blir lista kortere. Hendene har røde merker etter handleposene. Han føler seg ikke spesielt pigg etter mange timer uten mat og drikke. Men han har bare to små gaver igjen. Det blir for dumt å ta en pause nå. Han kjemper til siste slutt. Klokka seks står han endelig foran utgangsdøra hjemme. Da blir alt svart. 


Hans våkner av at noen slikker ham i ansiktet. Han ser på ei katt. Men så blir katten ei dame med langt, grått hår og milde øyne. Hans er helt i ørska og husker ingenting. Han prøver å reise seg, men klarer bare å sitte halvveis oppe. Katten hopper ned fra ham og piler avgårde over posene som ligger strødd rundt ham.


Hodet dundrer og Hans kjenner kvalmen presse seg på. Han får lent seg over til siden i siste sekund. Så kommer det i strie strømmer fra magen og opp. Omgangssyken konstaterer Hans i sitt stille sinn. Han er for syk til å bry seg om naboene. 


Etter flere runder med oppkast klarer Hans å stavre seg mot inngangsdøra. Anne og barna sitter ved middagsbordet da de hører et dunk på terrassen. Vettskremte titter de ut av vinduet og ser pappa ligge utslått på terrassen.


Anne gisper forskrekket og barna løper ut. 

-Herregud, hva har skjedd, utbryter Anne forferdet. 

Posene, stønner Hans og peker mot utgangsdøra. 

Matias løper ut på gata og henter alle posene før mamma forstår hva som er i ferd med å skje. 


-Nei Matias, jeg tar posene, roper hun bestemt og løper etter.

-Hjelp meg Aurora, bønnfaller pappa og strekker ut hånda. 

Auror