Luke 16: Juleveldedighet


Mamma og Aurora vandrer sammen hjem fra møtet med den mystiske uteliggeren. Mamma bestemmer at de skal gå innom supermarkedet og kjøpe mer cola til Matias. Det er det eneste han får ned, stakkars. 


Inne på supermarkedet er det mange folk. Aurora legger merke til at det står noen personer med blå vester på og handlevogner ved kassene. Når de går inn, får de en lapp i hånda av en av personene. Mamma Anne må frem med mobilen og google translate igjen. 


-Aurora, dette er til veldedighet. 

Aurora ser spørrende på mamma. -Veldedighet? Hva er det?

-Det er å være snill og grei og gi til noen som trenger det, forklarer mamma. Listen de har fått forteller hva slags matvarer de kan kjøpe og donere til familier som trenger mat til jul.

-Dette er kjempeflott, sier mamma. -Bare synd at jeg ikke har med lommeboka. Jeg har bare disse 2 euroene som jeg hadde i lomma. 


-Mamma! Jeg har penger! Jeg har fortsatt de 10 euroene jeg fikk for å kjøpe noe på markedet. Kan vi kjøpe mat og donere? Vær så snill! 

Aurora hopper opp og ned ved siden av mamma. 

Mamma og Aurora kjøper mat for 10 euro, og legger alt i handlekurven til damen med den blå vesten. Damen takker dem på spansk, og smiler. 


Hjemme venter pappa Hans og Matias. Heldigvis har Matias blitt mye bedre. Han er oppe av senga nå, og sitter sammen med pappa på kjøkkenet og spiser julekaker. 

Aurora vifter med skattekartet. -Pappa! Matias! Gjett hva vi har gjort! Det kom en katt, også viste den vei til en gammel uteligger. Hun hjalp oss med å lese bokstavene på kartet! Det er guanche-språk, slik som Matias sa ute på sanddynene! Også sa hun at det var tall, også telte hun til ti på guanche, også kjøpte vi mat til veldedighet, også gikk vi hjem! 


Pappa ler. -Slapp litt av, Aurora, sier han mildt. -Fortell det en gang til. Litt saktere! 

Aurora puster dypt og forteller det hele en gang til, litt saktere nå. De spiser flere julekaker, og Matias drikker litt cola. Han ser mye friskere ut nå, og han blir veldig ivrig når Aurora forteller om guanche-tallene.


-Få se på skattekartet!, sier han, og velter nesten glasset med cola. 

De legger kartet på kjøkkenbordet, og Anne finner frem notatboken med tallene. 

-Se!, sier hun og peker på kartet. -Dette er guanche-tallene. De angir i hvilken rekkefølge vi skal lese ordene på kartet. 


Nå blir Hans veldig imponert. -Flott! Da hjelper oversettelse til kollegaen min Ove enda mer, forklarer han til ungene. 


Hele familien glemmer plutselig både julekakene og colaen. Nå har de snart svaret på denne umulige julenøtten! De skriver ordene i riktig rekkefølge, slik guanche-tallene angir. 


Anne leser setningen høyt: “Dette kartet viser vei  til et sted hvor alle bekymringer forsvinner og alle drømmer går i oppfyllelse.”

67 views0 comments