Luke 1: Julekalender


Det er søndag og første desember. Aurora våkner tidlig. Hun tenker bare på julekalenderen bestemor og bestefar har sendt fra Norge. Den henger i en snor over kjøkkenvinduet. Tjuefire små og store pakker med tall på.


Aurora vet at hun ikke skal kjenne på pakkene. Det er juks. Det har mamma og pappa sagt. Hun ser seg over skulderen. Det er helt stille i huset. Mamma, pappa og lillebror Matias sover fortsatt. Aurora skynder seg, henter en krakk til vinduet og krabber opp. Hun klemmer forsiktig på alle pakkene. Bestemor har lovet at alle pakkene vil skape god julestemning.


Aurora gleder seg til å åpne alle sammen, spesielt den enorme niende desember. Hun klyver ned igjen før noen oppdager henne. Hun vet at de skal åpne julekalenderen klokka ett i dag. Det har pappa avtalt med bestemor og bestefar. Det er da de pleier å snakke sammen på Skype. 


Å vente er noe av det kjedeligste Aurora vet. Hun går ut i stua og skrur på TV. Det er et program hvor barn synger, danser og løser oppgaver. Aurora skulle ønske hun skjønte hva de sa. Det er kanskje det som er mest dumt med å ha flyttet til Gran Canaria, hun forstår ikke hva folk sier. 


Ute skinner sola og det er ikke et snøfnugg i sikte. I hagen står det to palmer og ikke juletrær med lys. De har svømmebasseng, blomster i mange farger, men ingen snømann. Hvordan skal julenissen finne fram hit? Han kommer til å tro det er sommer og snu i døra. Da blir det ikke jul!  Hjertet til Aurora synker. Det er like før hun griner. 

-Mamma! roper Aurora. Mamma! 


Under frokosten deler Aurora bekymringene sine med familien. Mamma og pappa lytter interessert og sier at de forstår. Pappa foreslår at de skal spørre bestemor om råd. Hun pleier alltid å finne gode løsninger på problemer enten det er kvalme eller løse tenner. Aurora føler seg litt bedre. 


Det hjelper å snakke om det, sier mamma og stryker henne over håret.

Klumpen i magen krymper, men det knuger fortsatt litt. 

-Jeg er ganske sikker på at julenissen kommer, sier pappa optimistisk.  


Klokka ett sitter familien klar foran maskinen. Snart fyller bestemors smilende ansikt hele skjermen. Bak henne ser de julestjerna som lyser i vinduet. Det snør. De kan nesten lukte pepperkakene. 


-Vi gleder oss til å komme, sier bestemor. 

Så ser de bestefar også. Han har snø på lua og jakka si. 

-Bestefar har måkt snø, sier bestemor oppgitt og rister på hodet.

-Nå orker vi snart ikke mer snø! Bestefar må måke morgen og kveld. Nei, det blir deilig med sol og varme, altså, fortsetter bestemor. 


Når bestemor er stille, hører de at det knitrer og spraker i peisen.

-Og det er så kaldt og glatt, klager bestefar. Det er livsfarlig å gå ute. I natt var det minus femten grader. Jeg er redd rørene skal ryke. Men jeg har bedt naboen passe på huset mens vi er på Gran Canaria. 


-Nå må dere åpne første pakke, da, befaler bestemor. 

Det er lillebror som skal få åpne fordi han er minst. Han river av papiret i full fart. Under er det en rød boks. Matias prøver å åpne lokket, men får det ikke til. Aurora griper etter boksen. Matias hyler og gjemmer den bak ryggen. Mamma går mellom og tar boksen. 


-Jeg åpner, sier mamma litt streng i stemmen. 

I boksen ligger det krumkaker. Alle fire putter hver sin i munnen. 

-Mmm, smaker nydelig, smatter pappa fornøyd. 


-Jeg har noe å vise dere, sier bestefar og blunker lurt. 

Han drar fram et papir fra lomma og bretter det ut. Det ser ut som et kart. 

-Se, jeg har laget et kart til julenissen så han finner oss på julaften, sier bestefar stolt.

-Jeg skal legge det ved peisen slik at julenissen finner det med en gang.


-Jeg tror julenissen gleder seg til å feire jul på Gran Canaria, sier bestemor og ler. 

Det tviler Aurora på.

Men når hun skal sove den kvelden, er hun litt mindre engstelig.