Kan du fortelle om deg selv? A2/B1

Updated: Jul 10


B1

Dette er Lucinda, ei smart og dyktig ung dame fra staten California på USAs vestkyst. Nå bor hun i Trondheim hvor hun studerer på NTNU. Lucindas foreldre bor i San Fernando Valley, som ligger ved Los Angeles. Når folk spør Lucinda om LA, svarer Lucinda det folk vil høre. Hun forteller om sol, strender og filmstjerner. Hun forteller aldri at foreldrene hennes var papirløse innvandrere fra Latin-Amerika.


Fire år før Lucinda ble født, betalte foreldrene hennes tusen dollar for å bli smuglet inn i USA. Faren fikk jobb på en stor bondegård hvor han plukket frukt. Mora jobbet som vaskehjelp. Lønna deres var elendig og de jobbet lange dager. Lucinda måtte hjelpe til mye hjemme som barn. Hun ryddet, vasket og laget mat. For å få lommepenger begynte hun tidlig å jobbe. Hun passet barn i nabolaget og gikk med avisen. Senere jobbet hun i klesbutikk og som servitør. For pengene kjøpte hun ting hun trengte og ting hun hadde lyst på. For å komme inn på universitetet jobbet Lucinda veldig hardt på skolen, og hun er den første i familien som har høyere utdannelse. Foreldrene gråt da hun fikk stipend til et godt universitetet. Nå driver foreldrene hennes et lite bakeri. De jobber fortsatt mye, men tjener mer og har råd til å reise til Norge hver sommer.


Lucinda snakker både spansk og engelsk. Hun ser på seg selv som latina, amerikaner og litt norsk. Hun vil gjerne bo i Trondheim når hun er ferdig med studiene. Kjæresten hennes, Erik, har fått en interessant jobb ved NTNU. Framtida ser lys ut.

https://www.podomatic.com/podcasts/lesnorsk/episodes/2021-07-10T07_17_30-07_00


A2

Hei alle sammen, jeg heter Dieter og er en sporty tysker fra Köln. For to år siden flyttet jeg til Stavanger i Norge. Jeg hadde akkurat blitt ferdig med studiene mine, og hadde hørt at det var mange spennende jobber å få i Norge. Etter tre måneder og mange hundre søknader, fikk jeg en telefon fra ei dame som lurte på om jeg ville komme på intervju. Ja, svarte jeg og bestilte billetter til Sola flyplass ved Stavanger samme kveld.


Mitt første møte med Norge var bra. Folk var og er hyggelige. Tysk og norsk ligner litt på hverandre, så jeg brukte ett år på å lære meg norsk. Nå snakker og forstår jeg nesten alt. På jobben snakker vi ofte engelsk fordi jeg jobber i et internasjonalt selskap.


Av og til er det mye å gjøre på jobben. Men jeg slutter nesten alltid fire eller fem. Jeg synes at det er en fin balanse mellom jobb og fritid i Norge. To kvelder i uka spiller jeg for eksempel fotball. Jeg har også mulighet til å drive med mange friluftsaktiviteter i helger og ferier. Jeg går på tur og fisker.


I høst inviterte en kollega meg med på surfing. Kan vi det i Norge, tenkte jeg da han spurte meg. Men det kan vi! I nærheten av Stavanger et det mange som surfer. Nå har jeg kjøpt meg surfebrett og surfer i helgene. Det er kult!

3,064 views0 comments