• Sissel Ofstad

Hva kan de gjøre? Hvilket yrke bør de velge? A2/B1

Her møter du fire personer. Du skal lese om personene, så skal du komme med forslag til hvilke yrker de bør velge basert på informasjonen. Du kan jobbe alene eller sammen med noen.

et forslag - gi alternativ

basere - bygge på (basert=bygd på)


JONAS

Jonas liker biler og datamaskiner. Når noe går i stykker, liker han å reparere skaden selv. En gang reparerte han en gammel radio for bestemora si. Jonas fikser ting i huset for mora si også. Når vasken på badet er tett, roper alle i familien på Jonas. Alle vet at Jonas er flink med hendene. I helgene står Jonas ofte på kjøkkenet, og lager nydelig mat til familie og venner. For tida er han interessert i indisk mat og leser mange kokebøker om indisk mat. Jonas snakker engelsk og norsk. Han er praktisk, nøyaktig og kan konsentrere seg i mange timer om et problem.


Hvilket yrke bør Jonas velge? Hva synes du han passer til å gjøre?


å gå i stykker - å bli ødelagt

en skade - feil, mangel, ødeleggelse

en tett vask - vasken har ikke hull, vannet kan ikke renne ned

nydelig - utsøkt, veldig god, smakfull

praktisk - ikke teoretisk

nøyaktig - presis, ser på detaljer, følger planer

å konsentrere seg - samle tankene sine om noe bestemt


SANNE

Sanne elsker språk, kunst og kultur. Fra hun var 18 år har hun reist alene og sammen med venner til eksotiske steder. Sanne liker å bli kjent med forskjellige mennesker. Hun har et stort hjerte som banker litt ekstra for dem som har det vondt og vanskelig i verden. Sanne har et ønske om å hjelpe andre mennesker. På fritida driver hun en populær blogg. Hun er veldig flink til å ta bilder. Vennene hennes sier at hun er snill, kreativ, nysgjerrig og tålmodig. Spesielt med barn.


Hvilket yrke bør Sanne velge? Hva synes du hun passer til å gjøre?


kunst - musikk, film, litteratur, dans osv

eksotisk - fremmed, spennende

nysgjerrig - vil gjerne vite, stiller mange spørsmål

tålmodig - er rolig, kan vente på ting


MARTIN

Martin er veldig flink på skolen. Han får gode karakterer. Martin bruker mye tid på skolearbeid. Hver dag sitter han mange timer med lekser. Martin liker ikke sport. Han er interessert i politikk, samfunnet og filosofi. På fritida liker han å diskutere på nettet. Martin er flink med språk, leser fort og forstår mye. Han er ikke praktisk. I fjor fikk Martin en ny hobby; sjakk.


Hvilket yrke bør Martin velge? Hva synes du han passer til å gjøre?


et samfunn - det kan være

1) folk i et land

2) folk i en by

3) folk i en bygd

4) folk i en kirke, moske, synagoge og tempel

å diskutere - utveksle meninger, si hva du tenker, tror og synes

sjakk - et brettspill for to personer


ANNE-BRITT

Anne-Britt er glad og positiv. Hun forstår mennesker. Anne-Britt smiler og prater med alle hun møter. Hun er ikke sjenert. Anne-Britt liker å invitere folk hjem til seg. Festene hennes er veldig populære. Hun pynter huset og serverer god mat. Anne-Britt bruker mye penger på klær. Hver måned selger hun gamle klær på nettet. Hun får alltid mye penger for klærne hun selger. Anne-Britt er ganske praktisk. Hun fikser ting i huset og bruker en god del tid på hagearbeid. Når Anne-Britt skal slappe av, ringer hun ei venninne. Hun elsker å prate i telefonen!


Hvilket yrke bør Anne-Britt velge? Hva synes du hun passer til å gjøre?


sjenert - blyg, tilbakeholden


1,179 views0 comments

Recent Posts

See All