EN UTLENDING FORTELLER: HILSE (A1/A2)

Jeg er norsk, men jeg bor ikke i Norge. Jeg flyttet til Spania for snart 7 år siden. Her er jeg en utlending. Jeg skriver litt om hvordan det er å være utlending for meg. I dag er temaet hvordan vi hilser på hverandre.

I Norge er det så lett å hilse på hverandre. "Hei!", sier vi. Noen vinker litt med hånda også.

Noen sier ikke "hei". De bare nikker litt med hodet. Det er nok.

I en formell situasjon hilser vi med et håndtrykk.

Så lett!


De fleste hilser når de ser noen de kjenner. Da jeg bodde i Norge, hilste jeg ikke så ofte på fremmede på gata eller på bussen. Jeg hilste kanskje på naboene, men ikke alltid. Jeg hilste på venner, kollegaer og familie. Jeg sa "hei" til dem, og det var nok.


Nå bor jeg i Spania. Her er alt mer komplisert.

I Spania hilser man med et kyss på hvert kinn. Det er vanlig, og høflig.

Nå må jeg også hilse slik.


Jeg synes det er rart. Er det ikke nok å si "hei" og vinke litt?


Nei, ikke her.

Når vi hilser må vi kysse hverandre på kinnet.


Ok, tenkte jeg først. Det er greit. Jeg kan gjøre det.

Men så ble det mer komplisert.

I noen situasjoner skal man ikke kysse hverandre!


For eksempel hilste jeg på en venn med et kyss på hvert kinn. Da lo han av meg.

Og så sa han: "Du trenger ikke å kysse meg hele tiden! Vi så jo hverandre i går!"


Da ble jeg forvirret. Hvor lang tid skal det gå mellom hvert kyss? Og så begynte jeg å tenke mer. Hva med frisøren, postmannen eller legen? Skal jeg hilse på dem med et kyss, eller ikke? Hva med moren til en venn? Skal jeg kysse henne?


Nå har jeg bodd i Spania i 7 år, og jeg er fortsatt ikke helt sikker.

Noen ganger hilser jeg med kyss, og noen ganger bare sier jeg "hei". Noen ganger hilser jeg med et håndtrykk.

Det avhenger av situasjonen.


Kanskje jeg gjør det feil?

Hvordan hilser du?

396 views0 comments

Recent Posts

See All
Les norsk

Velkommen til LES NORSK.

Her finner du enkle tekster for deg som lærer norsk.

God lesing!

© 2019  Les norsk! Laget med Wix.com

Ta kontakt 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now