EN UTENDING FORTELLER: PUNKTLIGHET (A2)

Updated: Feb 25

Jeg er norsk, men jeg bor ikke i Norge. Jeg flyttet til Spania for 7 år siden. Her er jeg en utlending. Jeg skriver litt om hvordan det er å være utlending for meg. I dag er temaet punktlighet.


Jeg liker ikke å komme for sent. Jeg prøver alltid å komme 5 minutter før avtalt tid. Ikke mer. Ikke mindre.

I Norge gikk dette fint. Mange nordmenn tenker likt. Vi liker ikke å komme for sent til avtaler, men heller ikke for tidlig. Jeg tror at mange nordmenn mener at det er uhøflig å komme for sent. Og at det også er uhøflig å komme for tidlig.

I Spania er det veldig vanlig å komme for sent. Hvis vi avtaler å ses klokka 16, er det ingen som kommer klokka 16. De kommer klokka 16.30, eller klokka 17. Og ingen reagerer negativt på det. Det er helt vanlig.

Jeg blir stresset av dette. Jeg liker ikke å tenke på at folk kanskje venter på meg. At jeg bruker tiden deres.

Mange kulturer har forskjellig forhold til tid, og punktlighet.

En gang jobbet jeg som norsklærer for en gruppe med folk fra ulike land. Da kurset var ferdig, ville vi møtes og spise middag sammen. Vi bestemte å møtes hjemme hos en av personene fra kurset, klokka 18.

Jeg kom klokka 18, helt presis. Jeg ringte på døra, og etter en stund åpnet den seg.

-Hei! Er du her allerede?, sa personen fra kurset mitt.

Jeg fikk komme inn, men maten var ikke klar, og bordet var ikke dekket.

Ingen andre hadde kommet.

En halvtime senere kom neste person. Vi fikk litt å drikke, og satt og snakket sammen.

Timene gikk, og jeg lurte på når vi skulle spise. Klokka 21 kom de to siste personene. Da kunne vi endelig spise.

Ingen kommenterte noe på at de andre hadde kommet så sent, men alle synes det var rart at jeg kom klokka 18.

Er punktlighet (å komme til avtalt tid) viktig der du kommer fra?

482 views0 comments