Den nye hverdagen B1/B2


Kjære hverdagen, hvor ble du av? Jeg savner deg. Kom tilbake!


Livet er i dag på nivå A1.

Jeg står opp. Jeg dusjer. Jeg spiser frokost. Jeg prøver å jobbe. Jeg sjekker sosiale medier. Jeg går i butikken. Jeg lager middag. Jeg ser på TV. Jeg leser og hører på musikk. Jeg snakker med en venn på telefon. Gjør yoga og mediterer. Jeg legger meg. Natta! Og neste dag er helt lik. Og dagen etter det igjen. Nå vet jeg ikke hvilken ukedag det er lenger.


Å handle i matbutikken, noe jeg tidligere betraktet som både kjedelig og nødvendig, har blitt en risikosport. Før var hjemme-alene-fest en fest hvor mamma og pappa var borte. Nå er hjemme-alene-fest en fest hvor man sitter alene i stua foran en skjerm. Det må storm og orkan til for at jeg setter meg på en buss eller trikk. Nå går jeg dit jeg skal. Hvilket ikke er langt. Matbutikken ligger jo rett rundt hjørnet. Når jeg treffer venner, bekjente og naboer ute, står vi to, tre meter fra hverandre og roper.


Hver dag tenker jeg på studentene mine som jobber i helsevesenet. Gud vet når vi ser hverandre igjen. Eller når vi kan starte med vanlig klasseromsundervisning igjen. Jeg håper alle klarer seg og holder seg friske. Det er selvfølgelig en fin påminnelse om hvor heldig jeg er. Ikke er jeg syk og ikke må jeg pleie syke pasienter heller. Når alt kommer til alt, har jeg vel egentlig ikke så mye å klage over.


Det er bare det at det er så kjedelig å sitte hjemme. Dag etter dag. Uke på uke. Uten å vite når vi kan begynne å se etter lyset i tunnelen. For når blir verden normal igjen? Eller har vi startet på ny tidsepoke uten å vite det selv? For om den blir helt lik som før, gjenstår å se. Mange mener at vi kommer til å ta lærdom av dette. Få større respekt for mennesker i samfunnskritiske yrker. Sette mer pris på hverdagen og friheten vår. Innse at vi alle er knyttet sammen på kloden og at vi har felles utfordringer på tvers av landegrenser, språk og kulturer. Det eneste jeg er bombesikker på nå, er at jeg savner den trygge, gode, forutsigbare hverdagen. Kom tilbake!


en risiko - en fare

en bekjent - en person som man kjenner, omgangsvenn

en undervisning - det å undervise, lære bort

en påminnelse - en advarsel, formaning

når alt kommer til alt - sluttsummen

å se lyset i tunnelen - se slutten på problemene

en tidsepoke - æra, periode

å gjenstå - være igjen, mangle

en lærdom - kunnskap

samfunnskritiske yrker - viktige yrker/jobber som gjør at samfunnet fungerer virker

å innse - forstå, bli klar over

en klode - planet

bombesikker - 100% sikker

forutsigbar - forutsigelig, som man kjenner godt