24: Julefred


Det lukter jul i huset på Gran Canaria. Ribba står i ovnen. Treet står pyntet med lys, kuler, glitter og flagg. På toppen skinner det i ei stjerne. Bordet er dekket til fire og ikke seks.


Bestemor og bestefar kommer ikke. De skal snakke sammen på Skype. Etter den dramatiske skattejakten er ikke barna så skuffet lenger. Barna koser seg med marsipan og sjokolade og ser på tegnefilmer på TV. Det er ikke Tre nøtter til Askepott eller Donald. Men det er helt i orden.


Plutselig ringer det på døra. Mamma og pappa ser overrasket på hverandre. Det er Anne som åpner døra. Utenfor står en gammel mann med hvitt skjegg i rød drakt. Han holder en stor, brun sekk. 

-Feliz Navidad, sier julenissen. 

Anne holder opp døra for julenissen. Hun skjønner ingenting. 


-Ove, er det deg?, hvisker hun til julenissen.

Julenissen rister på hodet og blunker lurt til henne. Han har milde, brune øyne og fine rynker rundt øynene. Når Hans kommer og ser like overrasket ut, forstår hun enda mindre. Hva er dette?


-Niña? Niño? spør Julenissen og ser seg rundt. Hans peker mot stua. 


Aurora og Matias stivner når de ser julenisssen. Selv om han smiler og ser snill ut. Han åpner den store, brune striesekken og fisker opp en gave. Julenissen leser på merkelappen og holder den fram til Matias. Men Matias tør ikke å gå fram til julenissen.


Mamma og pappa nikker oppmuntrende. Til slutt våger Matias seg fram for å motta gaven. Så er det Aurora sin tur. Hun er litt modigere enn Matias. Julenissen har til og med gave til mamma og pappa.


Så tusler julenissen ut mot gangen. Familien på fire følger fascinert etter ham. De ser ham  forsvinne i naboen hus der hvor den sinte mannen bor. Aurora og Matias blir stående og stirre på huset for å se når nissen kommer ut. De venter og venter. Til slutt kommer mamma og sier at de skal spise middag. 


-Men julenissen!, maser barna. 

Når barna kommer inn i stua, finner de masse gaver under treet. På PC-skjermen ser de bestemor og bestefar i stua. Bestemor ligger med gips på sofaen og bestefar sitter klar med ribba.


-God jul! sier bestefar og hever glasset til en skål. 

-God jul, stemmer familien Hansen i på Gran Canaria. 


-Så ble det jul i år også, sier mamma Anne og tørker en tåre. 

-Vi har hatt besøk av julenissen, forteller barna entusiastisk.

-Han fant veien, forklarer Aurora, fordi vi fant et skattekart……..


Og så får bestemor og bestefar vite om alle de spennende, mystiske hendelsene som har funnet sted på ei solfylt øy med palmer og strender i desember måned, langt unna alt som kan minne om norsk jul.


For julenissen og julemirakler dukker opp for de som trenger det mest, akkurat som håp og kjærlighet. 

God jul!

109 views0 comments

Recent Posts

See All