2020 - Man plans and God laughs (B2)

Ordtaket Mennesket planlegger og Gud ler oppsummerer året 2020 aldeles utmerket. I år gikk alle planer i vasken. I hvert fall for meg. Det gikk egentlig galt fra første stund. Året startet i et vått og kaldt Tel Aviv. Det plasket ned på den tomme stranda og palmebladene sleit i vinden. Da vi gikk for å spise frokost, så vi hotellets ansatte løpe fortvilet rundt med bøtter og kluter. Etasjer ble stengt, varmtvannet forsvant og det var ikke stort annet å gjøre enn å se på TV. Neste dag kunne jeg lese i avisa om to mennesker som hadde druknet i en heis på grunn av oversvømmelse. Jeg kjente det stramme i brystet. Det må være en av de mest grufulle måter å død på, tenkte jeg ulykkelig.

Uten å vite det selv lekte jeg med ilden senere i måneden. Jeg satte meg på flyet til Paris for å besøke venninna mi. Hun skulle selge leiligheten sin og reise jorda rundt fra mars måned. På flyplassen så jeg et par asiatere med munnbind og fnyste litt av dem. Munnbind liksom. Så dust.

Full av naivitet og optimisme bestemte jeg meg i februar for å dra til Thea på Gran Canaria i slutten av mars. Jeg så på hoteller og var på vei til å bestille billige billetter da Thea ba meg vente litt. Kanskje dette ikke var det beste tidspunktet? Det fikk hun rett i, gitt. 2020 er definitivt ikke året for globetrottere, nomader og rastløse sjeler.

Da samfunnet stengte ned for første gang, brukte jeg mye tid på å gå i meg selv. Når jeg kjente veggene komme krypende, lukket jeg øynene og mediterte. Hva ville jeg egentlig her i livet? Var det på tide med nye utfordringer? Ja, det var i grunnen det, fant jeg ut. 2020 skulle bli året jeg skrev bok. Selvfølgelig. All tvil ble feid av banen. Da jeg leste gjennom gamle manuskripter, ringte sjefen. Nytt oppdrag? Ja, ok. Null problem, skriveprosjektet ble utsatt til høsten. Hvilket egentlig var helt perfekt. Det er jo da man bør trekke seg tilbake til hulen, ikke om våren og sommeren.

Så kom høsten. Jeg var klar. Plottet var ferdig utarbeidet. Spenningskurven nøye lagt. Karakterene analysert og utmeislet ned til detalj. Hver dag satte jeg meg på kafeen Stockfleths. Av og til gikk det tregt. Andre dager løp fingrene over tastaturet. Følelsene svingte mellom eufori og selvforakt. Da jeg kom til kapittel fire, ringte sjefen. Nytt oppdrag? Ja, ok.

Mennesket planlegger og Gud ler. Ja, det stemmer nok det. Likevel synes jeg at ordtaket mangler et viktig element. Mennesket planlegger og Gud ler. Men mennesket tilpasser seg. Og det er en styrke vi ikke skal kimse av.

441 views0 comments

Recent Posts

See All